Identifikacija in registracija ter ERG

Moderator: llipovsek

Identifikacija in registracija ter ERG

OdgovorNapisal/-a mrakic » 16 feb 2012, 10:42

Kako pišemo datume prigona na pašo v primeru, ko se živali dnevno vračajo v hlev - da ne bo problemov za uveljavljanje ERG premije?
ARSKTRP
mrakic
Site Admin
 
Prispevkov: 473
Pridružen: 06 maj 2008, 07:45

Re: Identifikacija in registracija ter ERG

OdgovorNapisal/-a mrakic » 16 feb 2012, 10:46

Premik govedi na planine in skupne pašnike in nazaj na gospodarstvo v času med 1. majem in 15. oktobrom se javi tako, da imetnik goved na planini oziroma skupnem pašniku najpozneje v sedmih dneh po prigonu/začetku paše poleg G-MIDa in ID številke živali sporoči še datum prihoda govedi na planino oziroma skupni pašnik in predviden datum odhoda nazaj na domače gospodarstvo.
Na skupnih pašnikih, kjer se živali vsakodnevno vračajo v hlev, se premik na pašnik vnese za celotno obdobje, ko so živali na paši, pri čemer se za datum prihoda na skupni pašnik šteje prvi dan paše, za predviden datum odhoda nazaj na domače gospodarstvo pa se šteje zadnji dan paše enega strnjenega obdobju. To pomeni, da so živali v CRG v času paše registrirane na skupni pašnik. Če gre za telitev pri živalih, ki se vsakodnevno vračajo v hlev, je potrebno poudariti, da se krave zaradi telitve ne premika na domače gospodarstvo, ampak se teleta registrira na pašo.

Kadar pa je premik teleta na skupni pašnik javljen naknadno (po javljenem premiku krave), mora biti ta premik izveden po 14 dneh od prvega dneva paše na skupnem pašniku oz. po prvih 14 dneh od telitve in je bil kasnejši premik vzrok ali:
- nezmožnost zagotovitve sence oziroma zavetja in so zato teleta v tem obdobju vhlevljena v skrbno nastlanih boksih ali;
- poškodba, bolezen ali druga nezmožnost dnevnega premika teleta na skupni pašnik (lahko tudi daljši od 14 dni, odvisno od bolezni/poškodbe…).

Pri prvi alinei je potrebna izjava nosilca skupnega pašnika oz. planine, da pripravljajo oz. so pripravljali zavetje (v roku 14 dni). Za drugo alineo mora bolezen, poškodbo ali drugo nezmožnost potrditi veterinar z izjavo ali se priloži fotokopija iz Dnevnika veterinarskih posegov kjer se evidentirajo veterinarski posegi.

V zvezi z omenjeno izjemo zato predlagamo, da upravičenec do neposrednega plačila za ekstenzivno rejo ženskih govedi posreduje dopis na Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, Dunajska 160, 1000 Ljubjana (s pripisom: 'Ukrepi za živali - ekstenzivna reja ženskih govedi'), ki obravnava takšne izjeme individualno. V dopisu navede KMG-MID skupnega pašnika in svojega kmetijskega gospodarstva s pripadajočimi identifikacijskimi številkami (ID) krav/telet za katere se je izvedel naknadni premik, prav tako pa mora biti naknadni premik javljen v CRG.

Podrobna navodila za sporočanje premikov govedi na planino ali skupni pašnik so v Prilogi dokumenta, ki je objavljen na naslovu:

http://www.arsktrp.gov.si/fileadmin/ars ... z__2_2.pdf
ARSKTRP
mrakic
Site Admin
 
Prispevkov: 473
Pridružen: 06 maj 2008, 07:45


Vrni se na EKSTENZIVNA REJA ŽENSKIH GOVEDI

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 0 gostov

cron