Spravilo balirane mrve zavito v folijo

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
jdemsar

Spravilo balirane mrve zavito v folijo

Posredujem vprašanje, ki sem ga po elektronski pošti prejel od kmetovalca:

Zanima me glede operacije Trajno travinje: zahtev: Spravilo mrve s travinja in Opustitev silaže.
Na njivah ne pridelamo krme, tako da to ni problem. Vprašanje se mi postavlja pri krmi s travnikov, kjer je pri teh dveh ukrepih prepovedano siliranje. Pri nas ne siliramo, vendar pa baliramo v suhe bale in jih nato zavijemo v folijo, saj nam primanjkuje prostora za skladiščenje sena. Zanima me, ali se take bale štejejo kot travna silaža? Meni bi se zdelo, da ne, a ne vem kako bi se preverjalo, kaj je v balah.

Hvala za odgovor
Jernej
tsilaj

Re: Spravilo balirane mrve zavito v folijo

Pri baliranju pokošene trave (povijanju v plastično folijo) se skupaj s travo v folijo povije tudi večina nevretenčarjev (npr. bramorji, kobilice), ki pa so pomembna hrana za ptice. Na dolgi rok se zato ne siromaši le vrstna pestrost travnika, temveč se zmanjšujejo tudi prehranske možnosti ptic kmetijske krajine. Zato se z zahtevo spodbuja opustitev silaže in spravilo posušene krme v obliki mrve. Ker pri vas ne silirate, s tem pticam omogočate dostop do hrane na pokošenih travnikih. Vendar pa, kot navajate tudi sami, pri ovijanju suhe krme v folijo ni možno preveriti, ali je v balah dejansko suha krma ali pa silirana trava.
Odgovori

Vrni se na “5. Trajno travinje I.”