Paša in obremenitev

Moderator: llipovsek

Paša in obremenitev

OdgovorNapisal/-a mmeglic » 05 mar 2012, 12:27

Na skupni pašnik v površini 7,4 ha kmetje pred pašo dnevno priganjajo živali na pašo za par ur. Živali so čez noč na kmetiji. To traja predvidoma od 5. maja do 15. junija ko gredo potem živali na planinski pašnik. Po vrnitvi s planinskega pašnika se živali še kakšen mesec po istem sistemu pasejo na skupnem pašniku. Pašnik ni vključen v KOP ukrepe.
In kje je problem?
Ker imajo solastniki skupnega pašnika veliko živali se postavlja vprašanje koliko živali lahko sploh pasejo na teh površinah, da ne bi prišli v navskriž z različnimi uredbami? Dilema je v tem da je paše v tem obdobju dovolj za 25 in več GVŽ, ne ve se pa točno ali je lahko v tem času takšna trenutna obremenitev. Za živali, katere se pasejo na skupnem pašniku, se naredi uradni premik živali po pojasnilih pred leti. Nejasnosti povzročajo kar nekaj sporov znotraj AS in bi bilo dobro, da se zadeve pojasnijo. Posebno še ker zadeve niso dorečene nekaj živali ni odjavljeno s kmetije v tem času in so dejansko v prekršku. Člane AS zanima tudi kakšne so denarne posledice v primeru kršenja obremenitve oziroma neprijave živali n paši?
Prosim za pojasnilo.

lp
Matjaž Meglič
mmeglic
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 feb 2009, 11:56

Re: Paša in obremenitev

OdgovorNapisal/-a llipovsek » 15 mar 2012, 08:13

Solastniki skupnega pašnika morajo v času paše na KMG skupni pašnik izpolnjevati zahteve navzkrižne skladnosti, med ostalimi tudi zahtevo, da letna količina dušika na ha KMG-skupni pašnik ne sme preseči 170 kg N / ha. Izračun na podlagi podatkov je sledeč:
25 GVŽ x 70 kg N = 1.750 kg N letno x (40 dni + 30 dni) / 365 dni = 335 kg N / leto : 7,4 ha = 45 kg N / ha letno, kar je manj od dovoljenih 170 kg N / letno na ha KMG skupni pašnik.
Zemljišča morajo biti med rastno dobo pokrita z rastlinskim pokrovom.
Sporočanje premikov živali na KMG skupni pašnik ni potrebno za tiste živali, ki se vsak dan vračajo na domače kmetije, kjer so čez noč. Če agrarna skupnost za KMG skupni pašnik uveljavlja tudi plačilo OMD, mora najpozneje do 30. junija 2012 na agencijo poslati prilogo zbirne vloge Zapisnik o prigonu živali na pašo na planino ali skupni pašnik.
ARSKTRP
llipovsek
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 jan 2009, 10:25


Vrni se na OMD - splošno

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 0 gostov

cron