Pravilen vpis prašičev na obrazec "Stalež živali ..."

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Pravilen vpis prašičev na obrazec "Stalež živali ..."

OdgovorNapisal/-a jdemsar » 12 mar 2015, 11:54

V okviru zbirne vloge se izpolnjuje tudi obrazec »Stalež živali po vrstah in kategorijah rejnih živali«, kjer nas za področje prašičereje zanima sledeče:

1. V obrazcu je z letom 2015 dodana alineja Mladi prašiči od 30 do 150 kg (kmečka reja,) koeficient 0,18 GVŽ. Razlagamo si tako, da je to za male rejce, ki imajo praviloma prašiče za svoje potrebe - domače koline. Nekoliko neroden je zapis, da so mladi prašiči do 150 kg.

2. Pri prašičih pitancih in plemenskih prašičih, v alineji kjer so navedeni trunusi, koeficient 0,14, si razlagamo, da so tu zajeti poleg pitališč tudi primeri rejskih središč, kjer je vzreja plemenskih mladic.

3. Pri rejcih, kjer na presečni datum v hlevu ni nobenega prašiča, bo pa v tekočem letu vhlevil živali je verjento zapis o staležu 0 pravilno, prihod prašičev pa se javi v centralni register prašičev.

Ali so naše predpostavke pravilne, da bomo imeli prava navodila glede pravilnosti pisanja podatkov o prašičih na B obrazec.

Hvala za odgovor
Jernej
jdemsar
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 feb 2009, 13:54

Re: Pravilen vpis prašičev na obrazec "Stalež živali ..."

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 18 mar 2015, 09:34

Sedanji obrazec, ki je priloga Pravilnika o Evidenci imetnikov rejnih živali in Evidenci rejnih živali (Uradni list RS, št. 87/14), nadomešča bivši B obrazec. Spremembe pri kategorijah prašičev so se zgodile zaradi poenotenja kategorij v različnih predpisih (DŽ, nitratna ...).

Navedbe v vprašanju držijo.

Za kategorijo "Mladi prašiči od 30 do 150 kg (kmečka reja)" je ostal neroden zapis "mladi" prašiči. Tudi obrazložitev "kmečka reja" ni najbolj primerena, v to kategorijo sodijo vse reje, kjer se prašiče pita na višje teže (na primer pitanje krškopoljskih prašičev).
tsilaj
 


Vrni se na REGISTRI ŽIVALI

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 0 gostov

cron