povečanje in sprememba stanja površin

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
37650

povečanje in sprememba stanja površin

Pozdravljeni imam nekaj vprašanj v zvezi z povečanjem površin.Letos(2015) sem oddal zbirno vlogo za neposredna plačila ter plačila iz ukrepov ekološkega in kopop ukrepa.Prijavil sem 13h površin trajnih travnikov(obrementev imam zadostno 0,5 gvž/h),v letu 2016 bom omenjene površine zmanjšal za cca 1 h ,ker bom nekatere travnike preoral in spremenil v njivo raba 1100(katere bom uveljavljal v zbirni vlogi za 2016), prav tako sem v decembru 2015 prejel v najem cca 5 h travnikov od sklada kmetijskih zemljišč,katere bom vpisal v register KGM z novim letom.Zato me zanima kako bo to zmanjšanje(1h 1300 travnik) in povečanje(5h 1300 travnik in 1 h 1100 njiva ) vpivalo na moje neposrdna plačila plačila ter 5 letne obveznosti in plačila ekološke in kopop ukrepov v katerih sem že.Konkretno me zanima to, ker povečujem površine za več kot 10% naj bi prevzel novo 5 letno obveznost ali to pomeni bom z novo 5 letno obveznostjo dobil plačilo(ekološko in kopop) za vse površine(18 h) ali samo za površine ki sem jih dal v vlogi za leto 2015+10%(13h+1,3h).Na lokalni izpostavi KGZS so mi rekli da to slednje ampak da niso 100% prepričani.Glede na to da prevzamem 5 letno novo obveznost bi po moji logiki morala biti na to vezana tudi plačila ne samo obveznosti.
Prav tako me zanima kako je pri neposrednimi plačili(podpora za mlade kmete ter zelena komponenta)ali se uveljavlja vsako leto posebej glede na prijavljenje površine (razen plačilnih pravic ki so bile dodeljene 2015) ali so fiksne kakršne so bile v določene v zbirni vlogi za leto 2015.
Glede plačilnih pravic me zanima sledeče ,če v letu 2016 pridobim površine za katere še nikoli niso bile dodeljene plačilne pravice (do leta 2016 ni bilo vpisanega nobenega gerka na teh površinah in se ni nikoli uveljavljalo plačil za te površine) ali imam pravico za dodelitev plačilnih pravic iz nacijonalne rezerve za te površine.
Prosim za čimprejšnji odgovor.
Lep pozdrav
tsilaj

Re: povečanje in sprememba stanja površin

Obseg površin, vključenih v ukrep EK, se glede kot celota, ne glede na dejansko rabo. Delež, za katerega boste povečali obseg površin vključenih v ukrep EK se torej gleda v primerjavi z vsemi površinami KMG, vključenimi v KOPOP in ne le glede na trajno travinje. Če ta delež znaša do 10 %, sprememb glede obsega obveznosti ni. Če ta delež znaša več kot 10 % in do 20 %, potem se obveznost razširi na nove površine, pri čemer se eno leto opravljene obveznosti že upošteva - na novih površinah je potrebno torej obveznost izvajati še štiri leta, tako kot na površinah, ki so bile v ukrep vključene v letu 2015. Ča ta delež znaša več kot 20 %, potem se obveznost nadomesti z novo in se na vseh površinah vključenih v ukrep EK začne novo petletno obdobje. V vseh primerih upravičenec prejme plačilo za vse površine za katere odda zahtevek in na njih izpolnjuje vse obveznosti v skladu z Uredbo o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020.

Glede povečanja obveznosti pri ukrepu KOPOP veljajo enaki pogoji kot so navedeni v prejšnjem odstavku pri ukrepu EK, pri čemer se v okviru ukrepa KOPOP obseg obveznosti gleda na ravni posamezne zahteve. Pri ukrepu KOPOP je tako pomembno katero zahtevo upravičenec uveljavlja na posameznem GERK. Lokacija izvajanja zahtev iz operacij Trajno travinje I i Trajno travinje II se lahko med leti spreminja, tako da je možno v letu 2015 zahteve iz teh operacij izvajati na GERK A, v letu 2016 pa na GERK B (pri čemer je potrebno upoštevati, da se obseg obveznosti ne sme zmanjšati za več kot 10 %). Zahteve naravovarstvenih operacij HAB, MET, VTR in KOS pa je potrebno ves čas trajanja obveznosti izvajati na isti površini, zato takšen travnik ni dovoljeno preorati.

Za dodatne površine (5 ha) lahko zaprosite za dodelitev plačilnih pravic iz nacionalne rezerve, če za leto 2015 niste dobili plačilnih pravic iz nacionalne rezerve in če ste ali mladi kmet ali pa ste pričeli s kmetijsko dejavnostjo, Če omenjenih pogojev za nacionalno rezervo ne izpolnjujete, lahko poskusite pridobiti plačilne pravice z nakupom ali zakupom plačilnih pravic. Posledično boste v primeru dodelitve ali nakup/zakupa plačilnih pravic za te dodatne površine upravičeni tudi do plačila za zeleno komponento in do plačila za mlade kmete. Plačilo za zeleno komponento se določa vsako leto, saj je enako določenemu deležu skupnega zneska plačilnih pravic, ki jih nosilec KMG aktivira v tekočem letu. Zaradi večjega števila plačilnih pravic glede na predhodno leto, se poveča tudi skupni znesek plačila za mladega kmeta, ker je to plačilo v obliki dodatka na plačilno pravico. Vendar pa je višina plačila za mladega kmeta oz. dodatka načeloma ista do 2020, saj se zniža le v primeru prevelikega števila vlog.
Odgovori

Vrni se na “SPLOŠNA VPRAŠANJA GLEDE ZBIRNE VLOGE (2015-2020)”