KMG izgubi GERK pod zahtevo POZ_KOL

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

KMG izgubi GERK pod zahtevo POZ_KOL

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 29 mar 2017, 08:06

V odgovorih na vprašanja zastavljena na izobraževanju za ukrepe kmetijske politike za leto 2017, ki je bilo 24.1.2017 v Smeltu ste na vprašanje št. 7 odgovorili, da ni kršitev, če KMG izgubi GERK pod zahtevo POZ_KOL, ki ga nadomesti z drugim GERK-om in se pri tem ne spremeni obseg površin, ki so vključene v zahtevo POZ_KOL pred nadomestitvijo izgubljenega GERK-a z drugim GERK-om. V Uredbi o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila,...za obdobje 2014-2020 pa v 26. členu (obvezna zahteva POZ_KOL), 3. odstavku, 3. alineji piše, da se lokacija izvajanja zahteve v obdobju trajanja obveznosti ne sme spreminjati.
Prosim za pojasnilo kaj od prej omenjenega velja.
tsilaj
 

Re: KMG izgubi GERK pod zahtevo POZ_KOL

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 29 mar 2017, 08:06

Velja tako, kot je bilo pojasnjeno na izobraževanju - izgubljeni GERK za POZ_KOL se lahko nadomesti z drugim, ki je približno enake velikosti. Pomembno je, da se ohranja obseg površin, ki so vključene v POZ_KOL (obseg vstopne površine).

V skladu z Uredbo o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 (Uradni list RS, št. 16/16, 51/16 in 84/16) se lokacija izvajanja zahteve v obdobju trajanja obveznosti ne sme spreminjati pri naslednjih zahtevah: HAB_KOS, HAB_ORGG, HAB_MRVA, HAB_NPAS, MET_KOS, MET_NPAS, MET_MRVA, VTR_KOS, VTR_NPAS in STE_KOS.

Za te zahteve agencija spremlja izvajanje obveznosti lokacijsko (z uporabo presekov zahevkov), kar pomeni, da jih mora upravičenec izvajati pet let na isti površini. Nadomeščanje površin, ki jih kmetijsko gospodarstvo izgubi, ni mogoče.

Uredba prav tako določa, da se lokacija izvajanja ne spreminja za zahteve: POZ_KOL, POZ_NMIN, POZ_FFSV, SAD_EKGN, VIN_EKGN, TRZ_I_MRVA, TRZ_I_OSIL, TRZ_II_OSIL, VOD_FFSV, KRA_CRED in KRA_PAST, Gre za zahteve, ki se izvajajo na vseh površinah kmetijskega gospodarstva, ki izpolnjujejo pogoje za izvajanje (ustrezna raba, lega GERK glede na kontrolni sloj ...). To za razliko od obveznosti pri operacijah HAB, MET, VTR in STE ne pomeni, da agencija spremlja izvajanje zahteve s preseki, temveč spremlja pogoj, da se zahteva izvaja na vseh površinah kmetijskega gospodarstva. Če kmetijsko gospodarstvo površino, vključeno v eno izmed navedenih zahtev, izgubi, jo lahko nadomesti z drugo površino.
tsilaj
 


Vrni se na 1. Poljedelstvo in zelenjadarstvo

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost