Uporaba 61f. člena ZKme-1 in obrazložitev 8. točke

Moderatorji: ahafner, jkokolj, mgosenca

Uporaba 61f. člena ZKme-1 in obrazložitev 8. točke

OdgovorNapisal/-a nat_c » 10 dec 2018, 16:04

Spoštovani,

v zvezi z uporabo novega 61f. člena Zakona o kmetijstvu prosimo za obrazložitev, ali se ta člen uporablja tudi v razmerju med dvema velikima subjektoma, ki oba presegata 25 mio EUR letnega prometa? S strani velikih trgovcev se namreč pojavljajo tolmačenja, da naj se to ne bi uporabljajo v razmerju do večjih dobaviteljev.

In še eno vprašanje: 8. točka tretjega odstavka 61f. člena Zakona o kmetijstvu kot nedovoljeno ravnanje opredeljuje »plačilo blaga, ki ni bilo prodano v času akcije, po nabavnih akcijskih cenah« - prosimo za tolmačenje, ali se tukaj upošteva čas prodaje blaga trgovcu s strani dobavitelja, ali trenutek prodaje dobavljenega blaga končnemu potrošniku s strani trgovca (t.j.: ali to velja za "SELL IN" ali za prodajo preko blagajne)? Trgovec si namreč mora vnaprej nabaviti zadostno količino blaga za akcijo in postavlja se vprašanje, od katerega trenutka dalje lahko to blago dobi po akcijski ceni; prav tako trgovec v času nabave blaga še ne more vedeti, kolikor blaga bo lahko prodal v času akcije. Trenutno imamo prakso, da dobavitelj priznava trgovcu akcijske cene v obdobju od dveh tednov pred uveljavitvijo akcijskega kataloga do konca aktivnosti objave v katalogu - to verjetno ne bo več v redu po 1.1.2019?

Hvala in lep pozdrav.
nat_c
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 27 nov 2018, 09:08

Re: Uporaba 61f. člena ZKme-1 in obrazložitev 8. točke

OdgovorNapisal/-a mgosenca » 20 dec 2018, 10:53

Zakon o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17 in 22/18), v 61.č členu opredeljuje verigo preskrbe s hrano kot: »Veriga preskrbe s hrano vključuje pridelavo oziroma prirejo, predelavo, distribucijo, veleprodajo oziroma maloprodajo do končnega potrošnika in je trajnostno naravnana, saj s svojim obstojem in delovanjem vpliva na gospodarstvo, zdravje in okolje.«.
V 61.f členu pa so opredeljena nedovoljena ravnanja, ki prav tako veljajo za vse deležnike v verigi preskrbe s hrano. Po naših informacijah se večina nedovoljenih ravnanj izvaja v poslovnih odnosih med velikimi kupci in manjšimi oziroma srednjimi dobavitelji, zato je bila v drugem odstavku 61.f člena postavljena pravna domneva, da ima stranka znatno tržno moč, če deluje na nabavni strani in je v preteklem letu v Republiki Sloveniji ustvarila najmanj 25 mio evrov letnega prometa. Poudarjamo pa, da se določbe 61.f člena uporabljajo za vse poslovne odnose v verigi preskrbe s hrano (splošna definicija iz prvega odstavka tega člena), kar pomeni, da veljajo za vse subjekte, ne glede na to ali imajo več kot ali manj kot 25 mio letnega prometa

Pri akcijski prodaji blaga, ki je namenjena predvsem promociji prodaje, gre za dogovor med dobavitelji in kupci, ki so v tem primeru trgovska podjetja, da se določeno blago v določenem časovnem obdobju prodaja končnim potrošnikom po znižani - akcijski ceni. Nedovoljeno ravnanje, ki opredeljuje akcijsko ponudbo, je navedeno v 8. točki tretjega odstavka 61.f člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17 in 22/18), in se glasi: »plačilo blaga, ki ni bilo prodano v času trajanja akcije, po nabavnih akcijskih cenah«. Namen določbe je predvsem odprava nakupa blaga po akcijskih cenah pri dobaviteljih, ki pa se ne prodaja v času trajanja akcij trgovcev in je predmet prodaje po rednih cenah pred in po končanem »akcijskem obdobju«. Samo tisto blago, ki je bilo prodano končnim kupcem v času trajanja akcije, se plača dobaviteljem po dogovorjeni nabavni akcijski ceni. Povsem razumljivo je, da morajo imeti trgovine blago na policah, ko se napovedane akcije začnejo, zato mora biti to blago dostavljeno trgovinam že pred začetkom akcij. Zakon ne določa kdaj mora biti blago, ki je predmet akcije, dostavljeno trgovini.
mgosenca
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 22 avg 2018, 12:15


Vrni se na NOVO! NEPOŠTENE POSLOVNE PRAKSE V VERIGI PRESKRBE S HRANO (v povezavi z novelo Zakona o kmetijstvu)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 0 gostov

cron