Vodenje knjigovodstva na kmetiji

Moderatorji: rsaje, rzgajnar, dfemec, mtvavtar

Vodenje knjigovodstva na kmetiji

OdgovorNapisal/-a rsaje » 06 nov 2019, 07:48

Kmetija vodi FADN. Ali je lahko mejnik vstop v dvostavno knjigovodstvo?
Ali lahko način knjigovodstva zamenja oz vstopi v dvostavno knjigovodstvo v obdobju med oddajo vloge in prejeto odločbo?
rsaje
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 15 mar 2016, 14:42

Re: Vodenje knjigovodstva na kmetiji

OdgovorNapisal/-a rsaje » 06 nov 2019, 13:33

V tretji alineji 5. točke petega odstavka Uredbe o izvajanju podukrepa pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete (Uradni list RS, št. 55/15, 38/16, 84/16, 19/17, 66/18 in 50/19) je navedeno:
-Prvi mejnik v poslovnem načrtu mora biti vzpostavitev knjigovodstva. Kadar ima knjigovodstvo že vzpostavljeno, mora biti prvi mejnik v poslovnem načrtu vključitev mladega kmeta v pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti, če jo načrtuje. V preostalih primerih mora biti izpolnjen prvi cilj iz poslovnega načrta. S tem dejanjem je vzpostavitev kmetije dokončana.

Če kmetija vodi knjigovodstvo FADN in je le to še na ime prejšnjega nosilca (če je mladi prevzemnik postal nosilec v letu 2019), se upošteva, da mladi prevzemnik še nima vzpostavljenega knjigovodstva na svoje ime. Obvezno mora izbrati mejnik Vzpostavitev knjigovodstva. Za JR ni pomembno, katero knjigovodstvo bo vzpostavil (FADN ali dvostavno). Če knjigovodstvo FADN že ob oddaji vloge na JR vodi vlagatelj, mora kot prvi mejnik izbrati vključitev v kmečko zavarovanje ali vzpostavitev aktivnega kmeta.
Če pa ima FADN že na svoje ime, vstop v dvostavno knjigovodstvo ne sme izbrati kot mejnik.
rsaje
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 15 mar 2016, 14:42


Vrni se na Poslovni načrt in izbira razvojnih ciljev

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 0 gostov