Prenos obveznosti na drugi KMG - ekološko čebelarstvo

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Prenos obveznosti na drugi KMG - ekološko čebelarstvo

OdgovorNapisal/-a mzupancic » 10 jan 2020, 11:43

Pozdravljeni !

Prosim vas za odgovor na sledeče vprašanje.
Čebelar A in čebelar B sta s svojimi čebeljimi družinami vključena v ukrep ekološko kmetovanje iz naslova katerega sta prejela tudi plačila za čebelje družine s katerimi gospodarita v skladu z ekološkimi načeli. Čebelar B se je v ukrep vključil malo pozneje, prejel je le eno plačilo in v letošnjem letu bi prejel še drugo plačilo, zato bi moral glede na zakonodajo obveznost podaljšati, saj še ni zaključil s pet letnim obveznim obdobjem. Ker želi čebelar B zaradi osebnih razlogov izstopiti iz ekološkega čebelarstva imam sledeče vprašanje.
Ali lahko čebelar B z F obrazcem prenese obveznost na čebelarja A, ta pa potem nadaljuje z obveznostjo, do izteka 5 letnega obdobja in s tem ukrepom nima sankcij vračila denarja za nazaj ? Če je to možno, kar bi najbrž bilo glede na možnosti prenosa površin z ukrepom/obveznostjo, s kakšnim številom čebeljih družin oziroma kako sploh potem to obveznost prenesti. Pri čebelarjih je posebnost glede zmanjševanja ali povečevanja čebeljih družin, saj za izplačilo šteje ob kontroli ugotovljeno stanje, ne glede na predhodno stanje, potem takem bi lahko ta čebelar ne glede na stanje v preteklem letu, prenesel minimalno en panj na čebelarja A in s tem izpolnil ta pogoj. Prosim vas za čim prejšnji odgovor, saj v primeru, da bi to bilo možno mora čebelar B poslati odstopno izjavo kontrolni organizaciji, čim prej, sicer bodo že nastali stroški pri kontrolni organizaciji, ki jih bo moral kriti čebelar.

Hvala in lep pozdrav !
Mitja Zupančič
mzupancic
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 feb 2009, 10:54

Re: Prenos obveznosti na drugi KMG - ekološko čebelarstvo

OdgovorNapisal/-a mtratnik » 16 jan 2020, 09:31

Tako kot ste navedli, je v navedenem primeru potrebno obveznost prenesti na drugega čebelarja. To se stori z dopisom, ki se ga pošlje na ARSKTRP.

Uredba o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 (Uradni list RS, št. 16/16, 51/16, 84/16, 15/17, 63/17, 68/17, 5/18, 65/18, 81/18, 10/19 in 76/19), v 132. členu določa, da je pogoj za vključitev v ekološko čebelarjenje vsaj ena čebelja družina. Čebelar lahko (za izpolnevanje petletne obveznosti) število čebeljih družin zmanjša do pogojev upravičenosti - na eno čebeljo družino. Tako je tudi za prenos obveznosti dovolj prenos ene čebelje družine.
mtratnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 26 sep 2018, 11:51


Vrni se na EKOLOŠKO KMETOVANJE (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 0 gostov

cron