PREVZEM KMETIJE

Moderatorji: rsaje, mtvavtar

PREVZEM KMETIJE

OdgovorNapisal/-a simonse » 12 feb 2020, 10:43

Imamo primer kmetije, kjer bo prenosnik dedek, prevzemnik vnuk. V letu 2019 je zbirno vlogo oddal dedkov zet, ki živi na drugem naslovu. Dedek ima svoj KMG-MID, kjer je vpisan samo vinograd. Ni imel pogoja, da bi v letu 2019 oddal zbirno vlogo. Na zetovem KMG-MID-u so tudi zemljišča (cca 3,0 ha), ki so v lasti njegovega tasta (dedka od bodočega prevzemnika). Zet (zaposlen v tujini) se je odločil, da več ne bi obdeloval ta kmetijska zemljišča, zato je pripravljen ves del zemljišč, ki jih ima v RKG, prepisat na KMG-MID tasta. Tako bo izpolnjen pogoj za oddajo zbirne vloge na tastovem KMG-MID-u in s tem izpolnjen pogoj oddaje zbirne vloge že na ime bodočega mladega prevzemnika in pravtako bo imel vstopni pogoj 6,0 ha PKP.
Pred oddajo vloge na JR bo oddana zbirna vloga za leto 2020 na ime mladega prevzemnika in šele po oddaji zbirne vloge oddana tudi vloga na JR.

Zanima nas ali je sam postopek priprave na JR pravilen ?

Hvala za odgovor
simonse
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 jan 2019, 09:23

Re: PREVZEM KMETIJE

OdgovorNapisal/-a rsaje » 18 feb 2020, 09:12

Če prav razumem, bo prevzemnik prevzel KMGMID od dedka, njegov oče pa trenutno obdeluje površine v dedkovi lasti pod svojim KMGMIDom. Sedaj želi nehati obdelovati te površine in jih prepustiti sinu - mlademu prevzemniku v obdelavo. Zemljišč, ki jih ima v lasti, ne želi prepisati na sina, iz vprašana pa ni razvidno ali jih bo sinu prepustil v upravljanje. Sin bo s tem "formalno" izpolnil pogoje za vstop, vendar gre v navedenem primeru verjetno za umetno ustvarjanje pogojev. Iz skopih informacij je namreč razvidno, da oče ne namerava več kmetovati (ker je zaposlen v tujini), kljub temu pa sinu ne želi lastniško prepisati kmetije. Pripravljen je le GERKe prepisati na dedkov KMG in s tem in jih s tem sinu prepustiti v upravljanje (ali bo to samo formalno, ali tudi dejansko, ne moremo vedeti). Na tak način bo verjetno sin izpolnil vstopni prag (6ha PKP).
V navedenem primeru se zdi, da gre za umetno ustvarjanje pogojev, ker oče na sina ne želi lastniško prenesti površin, ki jih le ta potrebuje za kmetovanje.
rsaje
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 15 mar 2016, 14:42


Vrni se na Vstopni pogoji za prijavo na javni razpis

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron