Izračun vnosa dušika iz živinskih gnojil

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Izračun vnosa dušika iz živinskih gnojil

OdgovorNapisal/-a mmeglic » 05 maj 2020, 08:36

Na kmetiji obdelujejo 2,15 ha travnikov. Redijo 4,5 GVŽ kopitarjev in 3,45 GVŽ drobnice, skupaj 7,95 GVŽ in so vključeni v DŽ drobnice. Obremenitev z dušikom znaša 237 kg N na ha.

Po navodilih naj bi kmetija s kmetije razvozila preko 70 m3 konjskega gnoja, da bi zadostila zahteve navskrižne skladnosti in zmanjšala obremenitev z dušikom pod 170 kg na ha. Toda tu nastane problem. Konji in drobnica se vse leto praktično pasejo na lastnih travnikih, poleg tega pa gre drobnica preko leta za 154 dni na planinski pašnik in gnoja praktično skoraj nimajo.

Sprašujejo kako naj zadostijo zahtevam, če živinskih gnojil na kmetiji ni toliko, da bi jih razvozili na druge površine, saj jih še za njih zmanjka?

Prosijo, še za vaše dodatno mnenje in pojasnilo kaj se zgodi v primeru, da se za razvoz ne odločijo oziroma ga ne uredijo, ker je to v praksi skoraj nemogoče?

Prosim za odgovor saj je situacijo težko prilagoditi - uskladiti s stanjem v naravi in predpisom.

lp
Matjaž Meglič
mmeglic
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 feb 2009, 11:56

Re: Izračun vnosa dušika iz živinskih gnojil

OdgovorNapisal/-a mtratnik » 08 maj 2020, 11:36

Kot ste pravilno zapisali, letni vnos dušika iz živinskih gnojil ne sme presegati 170 kg N/ha kmetijskih zemljišč v uporabi na ravni kmetijskega gospodarstva. Pri izračunu se upošteva vsa kmetijska zemljišča kmetijskega gospodarstva (ne le travniki). Obremenitev z živalmi se upošteva za čas, ko so živali prisotne na kmetijskem gospodarstvu. ARSKTRP v primeru paše živali na planini postopa skladno s 3. odstavkom 7. člena Uredbe o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2020 (podobno v predhodnih letih), ki določa da "se za planino oziroma skupni pašnik pri izračunu letnega vnosa dušika iz živinskih gnojil upoštevajo podatki o številu živali posameznih vrst in kategorij ter številu dni, ko so živali na paši, za goveda iz CRG, za drobnico in kopitarje pa iz »Zapisnika o prigonu živali na pašo na planino ali skupni pašnik«, pri čemer se življenjska številka kopitarjev preverja glede na podatke iz CRK. Tako določena količina dušika se odšteje pri izračunu dušika na kmetijskih gospodarstvih, ki svoje živali za del leta premestijo na pašo na planino ali skupni pašnik."

V primeru iz vprašanja to pomeni, da se živali za čas paše na planini ne štejejo v obremenitev matičnega kmetijskega gospodarstva. V primeru preseganja dovoljenega letnega letnega vnosa dušika iz živinskih gnojil, je predvidena sankcija s področja navzkrižne skaldnosti, višina katere pa se določi glede na obseg, resnost in stalnost (ponovljivost) ugotovljene kršitve.
mtratnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 26 sep 2018, 11:51


Vrni se na SPLOŠNA VPRAŠANJA GLEDE ZBIRNE VLOGE (2015-2020)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 0 gostov