prenos zemljišč

Moderatorji: rsajemtvavtaradirnbek

Odgovori
kmetjakob
Prispevkov: 0
Pridružen: 20 Okt 2020, 13:26

prenos zemljišč

Odgovor Napisal/-a kmetjakob »

Pozdravljeni,

Imamo kmetijo katere nosilka je mama. Mama je lastnica večine zemljišč 1/1, nekatera zemljišča so v solasti z očetom 1/2, nekatera zemljišča pa ima v lasti samo oče 1/1.
Prenosnik bi tako prenesel vsa zemljišča od mame in tista v solasti z očetom, kakor je tudi predpisano. Kako pa je v primeru, ko je zemljišče na katerem stoji objekt za osnovno kmetijsko pridelavo v lasti očeta (gospodarski objekt -skladišče kmetijskih pridelkov), bi moralo biti tudi to zemljišče z objektom predmt prenosa?

Hvala!
adirnbek
Prispevkov: 0
Pridružen: 09 Dec 2020, 11:15

Re: prenos zemljišč

Odgovor Napisal/-a adirnbek »

Uredba o izvajanju podukrepa pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 (Uradni list RS, št. 55/15, 38/16, 84/16, 19/17, 66/18, 50/19 in 4/20) (v nadaljnjem besedilu: Uredba) v prvi točki tretjega odstavka 6. člena določa, da prenosnik ali prenosnik in njegov zakonski, zunajzakonski partner ali partner sklenjene oziroma nesklenjene istospolne partnerske zveze, če gre za solastnino, preneseta kmetijsko gospodarstvo z vsemi pripadajočimi kmetijskimi in gozdnimi zemljišči, vključno s pripadajočimi objekti, ki so namenjeni opravljanju kmetijske dejavnosti, in so na območju Republike Slovenije ter v lasti prenosnika ali solasti prenosnika in njegovega zakonskega ali zunajzakonskega partnerja ali partnerja sklenjene oziroma nesklenjene istospolne partnerske zveze. Prenosnik mora prenesti tudi vse solastniške deleže nepremičnin, ki jih ima s komerkoli drugim. Zakonski partner prenosnika ali njegov zunajzakonski partner ali partner sklenjene oziroma nesklenjene istospolne partnerske zveze mora prenesti vse nepremičnine, ki jih ima v solasti s prenosnikom, nepremičnine, ki so izključno v njegovi lasti, pa niso obvezni predmet prenosa.

Glede ne določila iz Uredbe očetu ni potrebno predati nepremičnin, ki so izključno v njegovi lasti, tudi če so to objekti namenjeni kmetijstvu.
Odgovori

Vrni se na “Vstopni pogoji za prijavo na javni razpis”