BVD - vzorčenje na kmetiji, ki že ima status "prosta BVD

Moderatorji: mtratnikSdolenc

Odgovori
MajaV

BVD - vzorčenje na kmetiji, ki že ima status "prosta BVD

Zanima me kakšne so obveznosti kmetije, ki že ima status "prosta BVD" že nekaj let in letos vstopa v ukrep (Izkoreninjenje goveje virusne diareje)? Kolikokrat na leto se vzorči, po koliko vzorcev. Včasih ima blizu 100 živali, včasih nekaj čez 100 živali. Hvala za pojasnilo.
Sdolenc

Re: BVD - vzorčenje na kmetiji, ki že ima status "prosta BVD

Upravičenec, ki bo v letu 2023 izvajal aktivnosti za ohranitev statusa črede proste BVD mora imeti v tekočem letu opravljeno vzorčenje in testiranje za ohranitev statusa črede proste BVD v skladu s 4. členom Pravilnika o statusu črede, proste goveje virusne diareje (Uradni list RS, št. 92/22). Serološki testi za odkrivanje protiteles proti BVDV* se izvedejo vsaj enkrat letno na vzorcih, odvzetih govedu, ki se je redilo na obratu najmanj 3 mesece pred testiranjem. Število testiranih živali mora omogočati vsaj odkritje seropozitivnih živali s 95-odstotno stopnjo zaupanja pri tarčni prevalenci 50 %, pri čemer je treba testirati najmanj pet živali ali vse živali, če se goji manj kot pet živali.

* antigen ali genom virusa BVD (BVDV)
Sdolenc

Re: BVD - vzorčenje na kmetiji, ki že ima status "prosta BVD

Posredujemo odgovor na dodatno vprašanje z dne: 3.5.2023:
Pozdravljeni
Zanima me število vzorcev, ki jih morajo vzeti na kmetiji v primeru ko imajo recimo 98 živali in ko imajo 103 živali. Če sem prav razumela je v obeh primerih zadosti, da vzamejo vzorec 5ih živali, in če so "čiste" so za letos opravili obveznost?

Hvala za odgovor

Drži, v obeh primerih se vzame vzorec prvim petim živalim, ki so starejše od 9. mesecev in če so rezultati serološkega testa negativni, je obveznost glede ohranitve statusa črede proste BVD opravljena.
Odgovori

Vrni se na “DOBROBIT ŽIVALI”